Кауза


Ние от екипа на Чепелареада бихме искали след споделената положителна емоция след събитието да остане нещо веществено, в резултат на всеобщите усилия на участници, доброволци, организатори, партньори и хората обичащи планината.

Имаме много идеи, които бихме искали да реализираме, но решихме, че трябва да започнем с нещо, което ще може да се реализира и осъществи в близост до събитието, за сравнително кратък срок и ще има положителен ефект, както за местните хора, така и за посетителите на Чепеларе през зимата и лятото.

Именно поради тази причина решихме да се съсредоточим върху благоустройството и популяризирането на природна забележителност – Старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до междинна станция на лифт Чепеларе - вр. Мечи Чал. Дървото е много интересно и познато на малцина хора. Целта е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата чрез възстановяване и позициниране на пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели и популяризирането му като дестинация за отдих.


Натъкнахме се преди 4 години на това интересно място, което тогава беше старателно и грижовно заградено с дървена ограда и малка пейка за отдих. С течение на времето и заради тежките снегове оградата, пейката и пътеката към дървото станаха в много лошо състояние.

Екипът на Чепелареада реши, че част от средствата, събрани от таксите за участие в „Лятна Чепелареада 2014” ще бъдат инвестирани за тази инициатива. По време на състезанието ще се набират средства за инициативата, а самото осъществяване на проекта ще се извърши през лято/есен 2014г. Целта ни е, когато дойдете зимата да караме ски и сноуборд да можем да се насладите на резултата, който заедно сме постигнали.
За тази цел получихме подкрепа от една от най-старите организации радееща за Родопите, създадена от покойния вече Йордан Данчев - Български съюз за защита на Родопите. Благоустройството на природната забележителност ще се извърши от членове на НПО-то, доброволци от Чепелареада, както и местни граждани. За да може обекта да бъде достъпен и поддържан, нашите партньори от Вила Мечи Чал ще полагат регулярни усилия инициативата да бъде устойчива във времето. 

Това са актуални снимки около дървото в момента:

 


Маршрута до дървото има няколко варианта:
- от Връх Мечи Чал - около 2км
- От долна станция на лифта - около 2км
- От град Чепеларе - около 5км